T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ATAŞEHİR - Habire Yahşi Anadolu Lisesi

Yahşi Ailesi

 


Habire YAHŞİ    (1927 - 1992)

 

     Kazan Türklerinden olan YAHŞİ ailesi, 1919 yılında Japonya´ya yerleşmiştir. Okulumuza adını veren Habire YAHŞİ´nin babası Mutahhar Bey annesi Ayşe Hanım´dır. Ablası Aliye, erkek kardeşi Ekrem´dir. İlkokulu Mekteb-i İslamiye´de okumuş, daha sonra Japon Ortaokulu ve Lisesini bitirmiştir. Amerikan Üniversitesine bağlı Edebiyat Yüksek Okul mezunudur. YAHŞİ ailesi 1952 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmiş ve  aynı yıl Habire YAHŞİ evlenerek Amerika´ya yerleşmiştir. Eşinin bir yıl sonra ölümü üzerine Tokyo´ya geri dönerek Türk okulunda öğretmenlik yapmaya başlamıştır. 1950-1952 yılları arasında Kore´de savaşan Türk askerlerine gönüllü hemşirelik ve tercümanlık yapmıştır. Ablası Aliye Hanım ile birlikte Tokyo´daki Türk Cemiyetinde, Japon Türk Hanımları Derneğinde uzun yıllar çalışarak Türk kadınını ve Türkiye´yi en iyi biçimde temsil etmiş, ayrıca Japonya´daki Türk Büyükelçiliğinde fahri tercümanlık yapmıştır.

     16 Ocak 1992 tarihinde Tokyo´da vefat eden Habire Yahşi´nin cenazesi yurda getirilerek Feriköy Mezarlığına defnedilmiştir.

 


Aliye YAHŞİ    (1922 - 1999)

    YAHŞİ ailesinin ilk çocuğu olup Tokyo doğumludur. İlkokulu Mekteb-i İslamiye´de okumuş, Japon ortaokulunu ve Amerikan Lisesini bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Fakültesinden mezuniyeti müteakip Desinatör olarak çalışmaya başlamıştır. Bir ferdi olmaktan büyük gurur duyduğu Türk milleti için her zaman uğraş içinde olmuş ve bu kapsamda 1950 -1952 yılları arasında Kore´de savaşan Türk askerlerine gönüllü hemşirelik ve tercümanlık yapmıştır. Kardeşi Habire Hanım ile birlikte Tokyo´daki Türk Cemiyetinde, Japon Türk Hanımları Derneğinde uzun yıllar çalışarak Türk kadınını ve Türkiye´yi en iyi biçimde temsil etmiş, ayrıca Japonya´daki Türk Büyük Elçiliğinde uzun süre fahri tercümanlık yapmıştır. Kendi adına Ankara´da Çankaya Balgat Aliye Yahşi Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi ve kız kardeşi Habire YAHŞİ adına da İstanbul´da Habire Yahşi Lisesini 1995 yılında yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığına bağışlamış ve Türk Eğitim camiasına kazandırdığı eserlerle unutulmazlar arasında yerini almıştır.

    Okulumuzun hizmete girmesinde gösterdikleri katkı nedeniyle Yahşi ailesini saygı ve minnetle anıyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.12.2012 - Güncelleme: 20.03.2024 10:59 - Görüntülenme: 12739
Kaynak: www.google.com
  Beğen | 0  kişi beğendi